Mehiläisten tarhapaikkojen rekisteröinnistä pitopaikkarekisteriin Ruokaviraston sivuilla:

”Jokaisen eläintenpitäjän, myös mehiläistarhaajan, on rekisteröidyttävä eläintenpitäjäksi riippumatta pesien määrästä tai niiden käyttötarkoituksesta. Rekisteröityminen eläintenpitäjäksi tehdään oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Samassa yhteydessä perustetaan rekisteriin pitopaikka siihen maantieteelliseen paikkaan, jossa eläimiä pidetään.”

Ruokavirastolla on sähköinen asiointipalvelu epr.ruokavirasto.fi. Sen avulla mehiläistarhaaja pystyy itse tekemään ilmoituksen pitopaikkarekisteriin. Kirjaudu palveluun, voit tarkistaa ja päivittää tietosi ajantasalle.

On myös mahdollista ilmoittaa mehiläisesi pitopaikkarekisteröintikaavakeella: Ilmoitus ja ohje pitopaikasta  docx tai pdf. Täytetty kaavake lähetetään kaupungin maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Helsinkiläiset ja vantaalaiset lähettävät pitopaikkarekisteri-ilmoituksen Itäisen Uudenmaan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Sinne voi lähettää allekirjoitetun kaavakkeen myös pdf-tiedostona s-postilla esim maaseutuasiamiehelle anni.kovanen@loviisa.fi. Espoolaiset lähettävät pitopaikkailmoitukset Läntisen Uudenmaan maaseutuviranomaiselle Inkooseen esim maaseutuasiamiehelle kaisa.kauranen@inkoo.fi.