Stadin tarhaajat ja hunajafrendit ry:n käytännönläheinen ohje kaupunkitarhauksesta kiinnostuneille.
Kaupungissa tarhaaminen vaatii taitoa ja tietoa tarhaustekniikoista, eikä se ole välttämättä paras tarhauspaikka aloittelevalle tarhaajalle. Opiskele mehiläistenhoidon perusteet kursseilla ja opiskele kaupunkitarhaustekniikka Stadin tarhaajien koulutustilaisuuksissa tai tältä sivustolta.
Tarhapaikan valinta
Tarhapaikkaa valittaessa kannattaa pesät ja niiden lentoaukot sijoittaa siten, että mehiläiset lentävät alueella, jossa liikkuu mahdollisimman vähän ihmisiä. Sijoittamalla pesän siten, että mehiläisen lähestymislento lentoaukolle on mahdollisimman lyhyt, vältät parhaiten ihmisten ja mehiläisten yhteentörmäykset. Voit ohjata lentoon lähtevät mehiläiset nousemaan korkeammalle pesän eteen, noin 2 metrin etäisyydelle rakennetulla suoja-aidalla tai käyttänen hyväksi alueen pensaita, joiden yli mehiläiset joutuvat lentämään. Kävelyteille ja ihmisten kulkureiteille on pesältä oltava matkaa yli 10 metriä.
Pesä ei saa olla koko päivää paahteessa, koska silloin mehiläiset saattavat hylätä pesän. Mehiläiset eivät viihdy myöskään kovin tuulisilla paikoilla. Jos pesät talvehtivat kaupungissa, huomioi myös kevään puhdistuslennon mahdolliset haitat. Järjestä tarvittaessa mehiläisille vesipiste. Varsinkin katoilla ja kattoterasseilla vesipiste on ehdoton.
Mehiläisrodun merkitys
Hoida mehiläisiä siten, että vältät parveilun ja ryöstöt. Valitse kaupunkitarhaukseen säyseä ja hitaan parveiluvietin omaava rotu esim. italialaiset mehiläiset. Säätele mehiläisten määrää pesässä hoitoteknisin keinoin, esim. poistamalla sikiökakkuja jaokkeisiin tai poistamalla emon pienellä jaokkeella, jolloin pesään aiheutettu sikiökatko huolehtii siitä, että heinäkuun pesämehiläisiä ei synny. Riittävän ajoissa tehty emon poisto estää parveilun, vähentää pesän punkkimäärää ja lisää hunajasatoa. Näin estät parveilua ja kaupunkioloihin liian vahvan mehiläisyhteiskunnan muodostumisen, joka on helppo tarvittaessa siirtää talvehtimaan muualle.
Viimeistään kolmen viikon kuluttua pesässä on uusi, vapaasti pariutunut emo ja ensimmäiset uudet mehiläiset alkavat kuoriutumaan 35–45 vrk kuluttua. Jos uuden emon kasvatus ei jostakin syystä ole onnistunut, voit hankkia pesään uuden munivan emon emonkasvattajilta.
Emo kannattaa myös vaihtaa välittömästi, jos vapaasti pariutuneen emon jälkeläiset osoittautuvat hankaliksi hoitaa vihaisuutensa vuoksi. Silloin ne saattavat olla vaaraksi myös ohikulkijoille.
Hoitotyön suunnittelu
Hoida pesiä hyvällä säällä ja silloin, kun ympärillä liikkuu mahdollisimman vähän ihmisiä. Voit myös asentaa mehiläispesän hoitotöistä varoittavan kyltin ohikulkijoita varten pesien hoidon ajaksi.
Poista hunajat pesästä käyttäen apuna mehiläispakoa. Aseta pako vuorokautta ennen hunajanpoistoa max. kahden ylimmän hunajaosaston alle. Näin hunajalaatikot tyhjenevät yön aikana mehiläisistä lähes täysin, eivätkä ole vaarana ohikulkijoille satoa korjattaessa.
Varroapunkin torjunta
Tutustu tarhaajiin lähialueella ja sovi varroapunkin torjunnan aloittamisesta saman aikaisesti alueen pesillä, jolloin punkkeja ei kulkeutuisi pesiin enää torjunnan jälkeen. Sulje kuolleen pesän lentoaukot välittömästi ja kuljeta pesä pois alueelta tyhjennettäväksi heti, kun se on mahdollista. Selvitä mahdollinen kuolinsyy.
Käytä asiallisia tietotauluja. Kiellot provosoivat ohikulkijoita! Laita tarhalle yhteystietosi ja toimintaohjeet vaaratilanteissa.